Så kul att du är här. Hoppas att du sitter skönt och kan unna dig själv lite egentid framför datorn i lugn och ro. Nu är det din tid. När du kan fokusera på dig själv.
Jag är i Nyköping när jag spelar in det här. Jag tycker att det är lite fint det här med digitala kontakter. Att vi kan ha kontakt med varandra fast jag är här i Nyköping och du är där du är.
Hur kommer det sig att jag har hängt kvar i skolan i alla år? Och fortfarande brinner för ungdomar och deras lärande? Jag valde teknisk linje på gymnasiet, det gjorde nästan halva min klass tack vare vår klassföreståndare på högstadiet. Han var en god ambassadör för matte och no-ämnen. Jag gillade det här med att försöka förstå hur saker och ting hänger ihop. Och jag gillade också att förklara för andra hur saker och ting hänger ihop.
I allafall - det blev Uppsala och lärarutbildning för mig. Där kom jag också i kontakt med didaktisk forskning. Det handlade om hur viktig skolan är i samhället. Att det faktiskt inte bara handlar om att lära sig fakta. Utan att man också måste lära sig kritiskt granska, argumentera och det här med källkritik.
Skolan är inte bara ett ställe där man lär sig saker, det är också samhällets viktigaste verktyg för demokrati och rättvisa.
Jag engagerade mig i internationella frågor. Om man tittar ut lite längre bort, då är det ännu tydligare att det är just flickors rätt att gå i skolan som gör att fattigdom utrotas och att galna ledare kan störtas. Jag fick vara med på några internationella konferenser och det var kul, svårt och viktigt. Jag var en lärare som jobbade med hållbar utveckling.
Förutom att jobba som lärare jobbar jag med att fortbilda lärare. De filmer man gjorde på den tiden fick man helt enkelt bränna på DVD-skivor och posta med posten. Vid den här tiden var det också dags att göra ett nytt betygssystem för skolan. När jag gick i skolan själv, som elev, då fick vi ju 1-5 som betyg. När jag började jobba som lärare så satte vi betygen g, vg och mvg. Men nu är det dags att ta fram betygssystemet med bokstäverna A-F. Jag jobbade en sväng på Skolverket då med att ta fram just betygssystem för no-ämnena. Det var efter det som jag gled över på rektorssidan och gick rektorsutbildningen. Jag pluggar också lite organisationsteori, ekonomi, HR-frågor och sånt som jag tycker man bör ha koll på när man leder en skola.
Man kan säga att jag har gjort det mesta inom skolbranschen. Efter att ha jobbat med elever och medarbetare i skolan så märkte jag att det finns ett glapp mellan skolverkligheten och det man lär sig som teorier på universitetet. Jag tänker på min första termin som lärare. Jag kunde förklara saker, jag kunde skriva snyggt på tavlan, jag kunde rätta och konstruera prov - inga problem. Jag kunde skriva in elevernas resultat i en grön bok.
Men ingen hade lärt mig hur man ringer hem till en mamma och säger att hennes son tappat humöret och spottat en flicka i ansiktet i skolan idag. Hur gör man det? Då var jag helt oförberedd. Nu vet jag hur man gör.
Som rektor hamnar man i konstiga situationer hela tiden. Man fatta snabba beslut kring saker man aldrig kunnat förutse. Jag har hur många såna historier som helst. Men jag ska inte berätta dem här.
Istället har jag satt ihop en del online-kurser som du kan ta del av. De bygger på mina samlade erfarenheter. Goda råd och tips till dig som har med elever eller skolor att göra. Jag är verkligen superglad att du har hittat hit. Välkommen. Nu kör vi. Tillsammans.